2012. január 26., csütörtök

Észak-Írország rohanvást

Oh, minő sötét az emberi ármány. No jó, ármányról szó nincs, de azért nem volt kellemes elindulni. Az egész kósza ötletet a vasárnapi napkitörés hatására a Földer érő protonfelhő adta. Pontosabban az, hogy eme csillagászati-fizikai jelenség gyönyörű északi fényt gerjesztett, melyet a hírek szerint Észak-Angliából, Észak-Skóciából és Észak-Írországból is látni. Nosza, mondta valaki, pattanjunk munka után kocsira, irány észak: Ballycastle. A térképprogramok 3-3,5 órára becsülték a menetidőt. Ha jól adjuk, akkor éjszaka-hajnal alatt megjárható. Az ötletet körülbelül tizen támogatták nap közben, aztán mindenki elkezdett nyavajogni, visszalépni. Legfőképp az, aki az egyik hangadó volt. (A másik én voltam, teljesen bezsongtam a lehetőségtől, de autó nélkül szavazati jogom nem volt.)

Végül négyen mentünk, egy autóval.

Hogy mennyire láttunk északi fényt? Kicsit. Az útból sem sokat, hála az éjszakai rohanásnak majd a hajnali visszaút bebólintásainak. De csodálatos - hideg, de tiszta - időnk volt, mely alkalmat adott fényképészeti tudásunk gyarapítására. Csináltunk pár 5-7 perces exponálású égbolt képet, néhány éjszakai fotót a városkáról, fényfestést. Meg amúgy jól éreztük magunkat.

Az én fényképeimből egy sem sikerült. Ideje végleg búcsút mondanom a gépemnek. De még reménykedhetünk, hogy a kollégák képei jók lettek és akkor lesz galéria. (Szerkesztés: fukar mindenüket, a csillagos ég egészen jó lett, az éjjeli képek is, de nem adják ki a kezük közül. Pedig nem egynél én tartottam hét percig nyomva az exponálót, kesztyű nélkül a nullás hidegben. Mert a srác, akié a gép, csak másnap olvasta el a gépe kézikünyvében, hogyan úszhattuk volna meg ezt a tortúrát.)

2 megjegyzés:

  1. A2-es út mellett a táj gyönyörű... Kár, hogy nem sikerült az út, újabb esélyt nem adtok neki valamelyik hétvégén?

    VálaszTörlés
  2. Azért nem kell mindent elhinni, amit írok, hajlamos vagyok a kesergésre. Az út rengeteg szempontból jól sikerült. A szép Aurora látványhoz persze fel kellett volna valahogy utazni minimum Észak-Skóciáig, de így is szépeket láttunk. És igen, arra nagyon jó volt, hogy elhatározzam, ha a lusta bandával nem is, de egy bérelt autóval a fenekem alatt felutazzam valamikor. (Az elhatározásokkal az a gond, hogy a legtöbb hétvégén is dolgozom. Remélem, megoldja a cégem hamarosan.)

    VálaszTörlés