2011. augusztus 31., szerda

A jövő itt van

Talán nem mindenki emlékszik az Emlékmás című filmre. Sokan tán nem is látták, lévén - leírni is fáj - huszonegy évvel ezelőtt készült, amikor Arnold Schwarzenegger még nem házasságtörő kormányzó volt, hanem szelíd akciófilm-sztár. Akiknek kimaradt volna, mert mondjuk azóta születtek, ne keseredjenek, számukra már készül a remake Hollywood újrahasznosító üzemeiben. A film egy bizonyos jelenetét érdemes feleleveníteni. A két évtizeddel ezelőtt megálmodott jövőben az emberek a reptéren egy röntgen ernyő előtt haladnak el, mely kiszúrja, ha fegyver van náluk.



Nos, az akkor filmen felvázolt jövő itt van. Dublin repterein nemsokára bevezetik a full body scannert, kezdődik a teljes átvilágítósdi.

A szerkezet, a fenti filmrészlettel ellentétben nem röntgensugarat (x-ray), hanem úgynevezett milliméter hullámokat használ, és a kapott kép nem ember belsőjét, hanem a felszínét mutatja, azaz a mezítelen testet. Ezért a szkennert, emberi jogokra hivatkozva, csak úgy szabad használni, ha a képeket nem tárolják, azonnal megsemmisül. Mégis, hacsak valaki nem rendszeres látogatója a nudistra strandoknak, kényelmetlenül érintheti a tudat, hogy pőre testének képét vizsla szemű tisztek mustrálják.

Tetszik, nem tetszik, a rendszert szeptembertől üzembe helyezik, egyelőre egy tizennyolc hónapon át tartó tesztelés céljából. Ennyi ideje van mindenkinek, hogy eldöntse, másfél év múlva hajlandó lesz-e "mezítelenül" pózolni a vámosok előtt, esetleg más utazási módot választ, esetleg alakít kicsit a testén, lefogy, edzi magát, hogy ne kelljen szégyellnie a pocakját. Ez idő alatt lehet tiltakozást benyújtani, tüntetést szervezni.

Mert tiltakozók természetesen akadnak. Ahogyan akadtak Angliában, az Egyesült Államokban. Hiszen nem Dublin az első reptér, mely használni fogja ezt a szerkezetet. A pro és kontra vélemények tárháza óriási, mint mindenütt, ahol a bűnözés elleni harc folyományaként személyiségi jogok sérülnek. Gondoljunk csak az örök témákra. Ha a rendfenntartóknak nem áll módjukban lehallgatni a telefonokat (elolvasni az emaileket), akkor privát társalgásaink valóban azok maradnak, de a bűnözők információváltása is. Motozni sem azért szoktak, hogy jókedvükben az utasok méltóságát sértsék. A nagyobb készpénz összegek befizetésekor sem azért kell igazolnunk magunkat, mert az átlagember anyagi helyzetére kíváncsiak, hanem, hogy a pénzmosásokat visszaszorítsák. Ám mint minden biztonsági intézkedés, ez az úgy csapódik majd le a kisemberre, mint egy újabb kellemetlenség, melyet el kell viselnie, ha civilizált környezetben szeretne élni.

Persze vannak, akik humorosan fogják fel. Az egyik első dublini tesztalany azt nyilatkozta, hogy azt várta, hogy a készülék felteleportálja őt az Enterprise űrhajó fedélzetére. Legyenek ők a mintaképeink, viseljük könnyedén a készülő újabb kihívást.


3 megjegyzés:

  1. A fene tudja. Csinálják. Amikor először mondták, hogy na, álljon oda a masina elé (Chicago) meglepődni, tiltakozni sem volt időm s nem is mertem volna tiltakozni, elég volt nekem az amerikai nagykövetség mosolytalan hangulata, nem fogok vitatkozni egy nagydarab határőrrel, percekkel a boldog belépés előtt, ugye).

    Aztán hogy mit látnak, kit érdekel, valahol a biztonságomat szolgálja.

    VálaszTörlés
  2. Gondolom ez csak az elején lesz "érdekes, izgalmas" annak, aki a monitort nézi. Úgyhogy én eldöntöttem, hagyok nekik egy kis időd, és akkor megyek, amikor már unják a látványt :).

    VálaszTörlés