2011. december 26., hétfő

Szent István napja

Nagyon szeretném, ha nem értené félre senki azt, amiről most szó lesz. Nem vádolok senkit. Csupán ráeszmélek.

István (Sztephanosz) az első vértanú a Bibliában. Karácsony másnapján kövezték halálra, mert a zsidókat Jézus gyilkosának nevezte és istenkáromlásért életvesztése ítélték. Halála a zsidó-keresztény ellentét mementója mind a mai napig. (forrás: Jankovics Marcell jelkép-kalendáriuma) A mártír-szent napja munkaszüneti nap számos keresztény alapú társadalomban. St. Stephen's Day (Lá Fhéile Stiofáin) a csendes, meghitt környezetben eltöltött nap Írországban.

Mindezt harmincikszévesen kellett megtudnom, elszakadva kicsit a saját kulturális közegemtől. Mert Magyaroszágon államalapító Szent István neve mindent elfed. Újradótozza az összefüggések és utalások hálózatát, elszürkíti a többi jelentést, kikoptatja, kilúgozza egy nép közös tudatából azt, amely a környező és távolabbi népek számára még mindig évezredes örökség. Mindezt nem vádlóan vagy rossz indulattal írom, inkább keserű meglepődéssel, egyfajta ráébredéssel. Mennyi emlék kerülhetett a történelem süllyesztőjébe azért, mert egy éra újradefiniálta, vagy egy jelentős történelmi esemény vagy személy elfedte azt? Mit tudunk biztosan egyáltalán a múltról?

És a jelenről? Mert azt mondtam, hogy ma St. Stephen napja van. De már csak az ittlakók egy része számára. A nagyobb angolszász közösség ugyanis immár a rövidebb, bibliai terhektől mentes és legfőképp vidámabb Boxing Day névvel illeti a mai napot. Bár nem tiszta, hogy honnan jön ez a kifejezés, de legfőbb forrás egy évszázados hagyomány, az adakozás, amikor is papírdobozokban adományokat helyeztek el a templomok bejáratánál azok akik tehették, azok számára akik rászorultak.

De a folyamat nem áll meg. Manapság a kereskedők próbálják újradefiniálni, elfedni a boxing day fogalmát. December 26 az első nap, melyen újranyitnak üzletek (főleg internetes, emberi személyzet nélküli áruházak) és megkezdődik a karácsony utáni kiárusítás. Tehetik azért, mert az adományozás, az erőszakolt adomány gyűjtés eltolódott karácsony előttre. (Lásd cipősdoboz adományok.) S lehet, hogy kétszáz év múlva már ennek az ünnepe lesz a mai nap. Ám egyelőre maradjon egy csendes, elmélkedős nap. A rokonok látogatásának napja. Mely Magyarországon is az, csak Szent István (Sztephanosz) említése nélkül.


St Stephen's Day másik neve Wren's Day. Az ehhez kapcsolódó
gyermekversnek ez a legnépszerűbb feldolgozása.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése