2011. március 25., péntek

A Market

A Market nem piac. Ha a magyar piacok letűnő világára gondolok, akkor annak egyetlen szögletére, a lacikonyhára kell utalnom. Az itteni Market ennek a lacikonyhának a világzenei változata. Sok-sok stand egymás mellett, mindegyikben helyben főtt-sült ételt árulnak és nincs kettő egyforma. Található itt mexikói vonal (fajita, tortilla), indiai fűszeres ízek (sajnos autentikus, azaz számomra elviselhetetlenül csípős), afrikai vegetáriánus konyha (valódi fekete szépségek kezéből), olasz pizza, amerikai burger, osztrák kolbász. Aki ázsiai ízekre vágynak, azok számára a thai, a koreai, a kínai ízvilág külön-külön standoknál érhetők el, ahogyan az ír steak sem keveredik az angol pulttal. Munkatársaim regélik, tavaly volt magyar stand és ettek gulas-t, de nekem még nem volt hozzá szerencsém. Nem bánom, tartok tőle, csalódnék benne.

A Market varázsa, hogy színt hoz az ipari területre, irodaházak unalmas glédája közé, egyszersmind gazdagítja a környék szegényes ebéd-kínálatát. S mindezek mellett közösségi tér is. Ugyanis a megvásárolt ételt jó idő esetén helyben, a Market melletti füves területen fogyasztja a jónép. S nyáron még lesz élőzene is. Az egésznek van valami varázsa, melyet nehéz betűkkel, de még képekkel is átadni. Amolyan multikulti összeborulás a standok mindkét oldalán, és az autentikus konyhák illúziója. Melyet csak picit árnyékolt be az, hogy a legutóbb a mexikói pult mögött az eladók magyarul beszélgettek.


Market, Sandyford, Dublin

2 megjegyzés:

  1. Szombatonként a Temple Bar-on Food/Organic Market. Minden ami szájnak, gyomornak ingere, enni és főzni vágyóknak. ;-) Most ugyan szétdobálva, de bejárható.

    VálaszTörlés
  2. \o/ Már jópárszor jártam arra, de még nem vettem észre. De majd figyelem. :)

    VálaszTörlés