2011. február 5., szombat

Főzőcske 2.

Midőn megszületik az elhatározás, hogy ha már egyszer grillrács és grillező funkció is van a sütőben, nosza, próbáljuk ki, tegyük sorban a következőket.

Egy: vágjuk fel a grillezni kívánt zöldséget, húsneműt, és közben dúdoljuk el a Hungária együttes Vízparti twist-party számát, de a ’grillparti’ kifejezést használva. A paradicsomnál káromkodjunk egy picit, hogy még mindig nem vettünk oregánót, sem más őrölt fűszernövényt. Marad a Kucharek, amely tulajdonképpen Vegeta, csak az itt kapható lengyel változata.


Kettő: a sütő kézikönyve szerint melegítsük elő a sütőteret grill fokozaton, öt percig. Közben helyezzük el a grill tepsiben a grill rácsot, a rácson pedig a sütnivalókat.

Három: az öt perc elteltével próbáljuk meg berakni a tepsit a sütőbe és csodálkozzunk, hogy túl kicsi. Álljunk tanácstalanul, majd forduljunk a kézikönyvhöz, majd a kézikönyvet a sarokba vágva tegyünk be egy nagy tepsit vagy rácsot és helyezzük rá arra a grill tepsit.

Négy: A grillezés idejének tíz percet ír a könyv, majd a cucc megfordítását javasolja és újabb 6-8 perc grillezést. Tíz perc (!) sütés éppen csak eltelik, amikor a sütő vidáman sípolva jelzi, hogy kész az előmelegítéssel. Vessünk újabb megvető pillantást a sarokban kushadó kézikönyv irányába.

Öt: Óvatosan nyissuk ki a sütő ajtaját, hiszen mégis csak 300 fok van odabent. Erős, nehéz pára szabadul ki odabentről. De nem füst. Az ennek ellenére bekapcsoló füstjelző sivítását szüntessük meg az ablak azonnali kinyitásával és gyors szellőztetéssel. (Aki azt hiszi, hogy a füstjelzőt, a rajta feltüntetett módon ki lehet kapcsolni, és egy székre állva azzal próbálkoznak, az halláskárosodást fog szenvedni!)

Hat: A lárma elültével szembesüljünk vele, hogy a grillezés kész. Megfordítás nélkül is finomra sült minden. A pudding így már ehetőbb, a krumpli és a hagyma isteni, a paradicsomból meg hiányzik az oregánó. Miközben csendben reménykedünk, hogy hamarosan nem kopogtat az ablakunkon kívülről egy, a létrája végén álló tűzoltó, lássunk neki az ételnek.


Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése